KOKING AV HØNS

Dagens høns er slakt av unge dyr, og kjøttet har svært høy kvalitet. De fleste høns veier ca. 1000 g og gir middag til 2-4 personer. Du kan med fordel koke flere høns i en stor kjele når du først er i gang. Renset, kokt hønsekjøtt er fint å fryse i passende porsjoner, så har du et flott råstoff til mang en god middag.

Del hønene i to på denne måten: 
Bruk en spiss kniv som stikkes gjennom brystbenet og presses ned på hver side. Brett høna godt ut slik at det knekker langs ryggbena. Klipp eller skjær over, slik at du får to halvparter. Legg dem så i en stor kasserolle med kokende, lettsaltet vann (1 ts salt pr. l. vann). Hønene skal ikke fosskoke, men bare trekke ved 80-85 °C. Det vil si at det skal være så vidt bevegelse i vannet uten at det koker. For å få god smak på kraften, kan du ha like deler gulrot, purre, sellerirot og løk, alt grovt oppdelt, i kokvannet. Et laurbærblad setter også god smak. Koketiden er 2-2 1/2 time. Hønene er ferdig kokt når kjøttet løsner fra bena. Ta opp hønene fra kraften og avkjøl noe. Rens så kjøttet for skinn og ben og sil kraften.

Fettet er av det sunne og hjertevennlige slaget, med høye andeler umettede fettsyrer, som det er på kylling og kalkun. Fettet i kraften legger seg på toppen når det avkjøles, og kan derfor lett fjernes. Ellers sitter det mye god smak nettopp i fettet, og det fordeler seg i kraften når det varmes opp igjen.

Lykkelig Mat as, Sørli, 1784 Skjeberg, Norge